Dora e Mjeshtrit

adminDhiata e ReLeave a Comment

“Stolia juaj të mos jetë e jashtme: gërshëtimi i flokëve, stolisja me ar ose veshja me rroba të bukura, por njeriu i fshehur i zemrës, me pastërtinë që nuk prishet të një shpirti të butë dhe të qetë, që ka vlerë të madhe përpara Perëndisë.” I Pjetrit 3:3-4

Parukierët janë si magjistarët, kur të marrin në duar, me siguri do të dalësh i ndryshuar. Patjetër, nëse janë të zotë në zanat! Kur shkoj te parukierja, ulem në një nga karriget bosh e kënaqem të sodis fytyrat e gëzuara të atyre që mbarojnë punë. Mezi pres të jem në vendin e tyre. Teksa dal nga parukeria, ndihem më e kënaqur me veten, hapat pak më të sigurt dhe më të lehtë. Sa shumë na ndikon gjendjen shpirtërorë ndryshimi i pamjes së jashtme. Seç të jep një lloj besimi te vetja. Dhe optimizëm për ditën.

Apostulli Pjetër te letra e tij e parë merret pak me “parukerinë” (I Pjetrit 3:3-4). Ai flet për gërshetimin e flokëve e për zbukurime me ar. Gërshetimi ishte në atë kohë, e vazhdon edhe sot, të jetë një rregullim i zakonshëm dhe modest i flokëve. Ndërsa zbukurimet me ar, karficat e arta nëpër flokë, ishte moda e fundit e kohës. Ç’të ketë vallë apostulli me modernen? Por një vëzhgim i kujdesshëm dhe njohje e zakoneve të kohës, na e zbulon arsyen e reagimit të tij. Pjetri nuk është kundër “modernes”, por ka të paktën dy arsye për reagimin e tij. Së pari, kjo prirje e modës ndiqej më së shumti nga gra e vajza jo të moralshme. Pjetri iu bëri thirrje vajzave e grave besimtare që të mos i ngjasonin këtij grupi. Dhe arsyeja e dytë për thirrjen e Pjetrit, kishte të bënte me kujdesin për njeriun e brendshëm. Ai po theksonte kujdesin që duhet të kemi për karakterin, virtytin! Ai po na nxit që të kujdesemi e të zbukurojmë njeriun e brendshëm, atë njeri, bukuria e të cilit nuk ndikohet nga karficat e arta nëpër flokë.

Në fund të fundit, njeriu i brendshëm, është i përjetshëm. Ndërsa pamja jonë e jashtme, për të cilën kujdesimi aq shumë, thjesht shkon në prishje e në kalbje çdo ditë e më shumë.

Pjetri na nxit që “stolia” jonë, të jetë njeriu i brendshëm, i cili duhet të shkëlqejë e të na japë bukurinë e vërtetë.

Po të mendojmë për njerëzit e bukur që kemi afër, do të na shkojë mendja me siguri, te aspekte të tyre përtej pamjes fizike. A nuk na duken duart e rrudhura e me kallo të babait si duart më të bukura në botë? Ato janë duar që kanë siguruar dashuri dhe kanë përmbushur çdo nevojë të familjes përmes sakrificave të panumërta. Po flokët e zbardhura të nënës, a nuk janë flokët më të hijshëm në botë? Na kujtojnë netët pa gjumë të saj pranë shtratit, supat e ngrohta kur ishim sëmurë, dhimbjet e saj për humbjet tona e gëzimin kur ia dilnim të bënim diçka me vlerë.

A nuk është fytyra e miqve të zemrës më e dashura nga gjithë fytyrat? Fytyra e dashurisë, kujdesit, sakrificës, e dorës së zgjatur kur je rrëzuar sërish!

A nuk është portreti i Jezusit, portreti i përsosmërisë? Portreti i dashurisë që shkon në kryq për të na fituar e për të na dhënë jetë të re?

Sot mund të bësh diçka për t’u kujdesur për njëriun e brendshëm. Mund të shkosh te Mjeshtri – ai që mund të ndryshojë zemrën. Perëndia është i vetmi parukier që e di saktësisht pamjen që duhet të kesh… dhe të ndihmon ta gjesh pamjen e vërtetë. Madje, ai nuk të mban në rradhë, e nuk do para për shërbimin e Tij. Ai e di me saktësi nevojën tënde!

Shijoje prekjen e tij magjike sot. Dhe transformohu nga dora e Mjeshtrit!

Rreth Autorit
mm

Ela Kole

Ka lindur në Kuçovë. Eshtë diplomuar pranë Universitetit të Tiranës, dega Administrim Biznesi/Menaxhim. Shërben me "Institutin Jeta e Re" që prej vitit 1999. Gjatë këtyre viteve, ka punuar me mobilizim, përkujdesje, drejtim të grupeve të ndryshme (gjimnazistë, studentë, politikanë dhe biznesmenë) dhe ka drejtuar departamente të ndryshme në nivel lokal dhe nivel kombëtar. Aktualisht punon në skuadrën e Strategjive Dixhitale. I pëlqen larmia dhe ndryshimet. Ela është e martuar me shokun e saj më të mirë dhe është nëna e një djali kureshtar, tre vjeçar.

E mirepresim komentin tuaj...